DIY ECO| Zo maak jij zelf het beste schoenpoetsmiddel dat er is

beeswaxIedereen heeft wel een schoenpoetsmiddel in huis, met de heerlijke geur van chemie. Een erg penetrante geur, en als je je schoenen hebt gepoetst, laat je ze gerust buiten even bijkomen. Schoenpoetsmiddelen zoals we ze tegenwoordig kennen zijn duur, gaan niet lang mee en zitten tjokvol met chemicalien.

Dat kan anders, en ook nog eens enorm eco! Bijenwas is het antwoord voor jouw zoektocht naar schoenpoetsmiddel.

Bijenwas is de was die vroeger gebruikt werd in bijna alles om waterproof te maken, te beschermen tegen invloeden van buitenaf en natuurlijk materiaal eens een lekkere verzorging mee te geven.

Wil jij de volgende 5 zaken met je leren schoenen voor elkaar hebben, lees dan snel verder hoe jij dat voorelkaar krijgt:

  • het leer moet zacht worden
  • het leer moet lekker soepel aanvoelen
  • het leer moet beschermd worden; de natuurlijke olien moeten lekker in het leer blijven zitten. Daarnaast zou het fijn zijn als zout en viezigheid niet zo snel in het leer kan komen.
  • het leer moet ontvet worden, aangezien oud leer vaak erg vies is.

O – naast dat het recept hieronder bedoeld is voor leer, is het ook goed te gebruiken op hout, canvas, zelfs voor metaal. En, het is ook een perfecte lippenbalsem (zolang je in het recept geen alcohol gebruikt).

Maar, gebruik het niet op suede. Suede kan je beter uitgummen met een harde gom (de witte) en daarna met een beschermende spray behandelen. Werk altijd eerst op een onzichtbaar plekje voordat je het hele gebied gaat aanpakken met jouw mix.

Als poetsdoek kan je bijvoorbeeld oude katoenen hoodies gebruiken.

Stap 1: Wat heb je nodig voor dit eco schoenpoetsmiddel?

coconut as leather polish

  • Bijenwas – vaste vorm. Geeft bescherming aan leer – geen invloeden van buitenaf
  • Kokosolie – half vast. Geeft een goede conditie aan het leer
  • Amandel olie – vloeibaar. Verzacht en vervangt de natuurlijk olie die in het leer voorkwamen.
  • Castor olie – vloeibaar. Wat zwaardere olie dat een mooie glans geeft.
  • **Optioneel** Pure Ammonia of Alcohol – vloeibaar; Maakt schoen en ontvet het oppervlak voordat de glans komt.

Step 2: Je mix

De ration hangt af van de staat van de ingredienten. Bijenwas is vast – kokosolie half vast – olie is altijd vloeibaar.

beeEen veilige mix om aan te houden is 2 : ½ : ½ correspondeert met vloeibaar :  vast: half-vast dus amandelolie/castorolie : bijenwas : kokosolie

Deze mix kan je uiteraard aanpassen. Hoe meer was, hoe vaster je mix wordt. Wil je een goede geconditioneerde mix hebben, voeg je meer kokosolie toe.

Ammonia/Alcohol;
Als je erg oud leer gebruikt, kan het moeilijk zijn om al het vuil eruit te krijgen. Het kan dan handig zijn om alcohol te gebruiken. 4/5 druppels is al genoeg!

 

Mix it al up!

Voeg alle ingredienten toe zoals jij de onderlingen verhouding hebt bepaald, op een au-bain-marie wijze.

Goed Roeren

Voeg eerst de kokosolie en de bijenwas toe, vervolgens de amandelolie. Als laatste voeg je de castor olie toe. Blijf het even verhitten, maar zorg ervoor dat het niet gaat koken!

Nadat alles goed gemixt is, laat je het rustig afkoelen. Als het afgekoeld is, kan je al jouw leren schoenen lekker gaan insmeren met jouw eigen gebrouwde eco-mengsel!
Happy Shiny Walking!

Adapted from: Instructables